趣趣abc联系方式0571-87635316
当前位置:主页 > 趣趣百科 > 少儿英语 > 少儿英语听力 > 初中英语听力短文理解题解析

初中英语听力短文理解题解析

来源:趣趣ABC少儿英语 时间:2019-05-30 17:38:24

   相信朋友们一定不知晓短文理解题是什么吧,为此,我们特为朋友们提供了听短文要注意听大意,要善于捕捉整体信息,切莫一个词一个词地听,也不要听一句就翻译一句,更不必因一个词或一个短语没听懂就停步不前,一定要带着短文后的要求和指令去听。详情如下:

  听的短文通常是结构紧凑的故事,选用大多是围绕who , when , where , what , how 或why所设的问题。因此,在听的时候应紧紧围绕选项内容作些速记,记下关键词语,理清线索,抓好前后联系,最后才准确作出答案。

 

  如果是听短文填空,听写时要注意前后提示,有的被听写的词可能就出现在短文中,这时可快速做一个符号,以便挤出时间听写其它空白。听写完后,还应检查一下,看用词是否有误、大小写、单复数、时态等有无错误。 本题考察的题型包括:判断所给句子的意思是否正确、选择正确答案、在所缺处填入适当词语、填满表格以及回答所提问题等。本题在听力测试中一般属于中难或难题,考生不仅要听懂一篇完整的材料,掌握其中心意思及重要细节,还要能据此作出分析、推理和判断。尤其需要注意的是,在有的时候,同学们还要从整个对话中了解讲话人的“弦外之音”,特别要注意听清转折和让步,把握说话人的真实含义。请看以下例题:

  【实例一】听短文,选择正确的答案:

  ( )1、Mike got up at about ____one cloudy morning.

  A.7:15 B.6:45 C.6:15 D.7:45

  ( )2、He put his books into the bag after he_____.

  A. left the house B. saw his friend

  C. got to school D. washed his face

  ( )3、He left home_____.

  A. without breakfast B. after a quick breakfast

  C. with his brother D. with his sister

  ( )4、On his way, he met his best friend,_______.

  A. Jim B. Tom C. Bob D. John

  ( )5、Both of them ______ that morning.

  A. went to school late

  B. played on way to school

  C. were late for class

  D. forgot that they had no class

  录音原文:

  It was a cloudy morning. Mike woke up and suddenly found it was already 6:45."It's very late,"he thought. He got up quickly, jumped out of the bed, washed his face, put his books into the bag, and ran out of the house without breakfast. On his way, he met his best friend Bob."Bob, we must hurry up, or we'll be late."he said. Then they ran all the way to school. When they got there, they found that they had no class that day. At that moment they remembered it was Saturday.

  分析:本题在听短文,选择正确答案的题型中属于较容易题。同学们在听本题前,通过先快速浏览试题所给的5个问题及选项,根据所提供的信息,可以推测出短文所涉及的内容是关于麦克一天早晨如何匆匆忙忙地赶去学校上课的情景。5个问题的内容分别涉及Mike几点起床;什么时间才把书放进书包;他是否吃了早饭上学;在路上他碰到了谁以及那天早晨他究竟出了什么差错。带着这些听前分析的问题开始听录音。第一遍听音时只听不记,把注意力集中在有关问题的内容上,把握全文大意。第二遍听音时边听边看边记,重点把短文中有关内容与相关的题目对上号,分析判断后就能很快选出正确的答案,即:1.B 2.D 3.A 4.C 5.D。 最后对所选定的答案进行验证复查,以避免疏忽造成的错误。

 

  【实例二】听短文,选择正确答案:

  ( )1. What did the man have to do in the morning?

  A. He fed the chickens.

  B. He cleaned the bath-room.

  C. He carried water for the family.

  ( )2.Why did the man go to school on foot?

  A. No bus ran in the direction.

  B. The school was near.

  C. His family was poor.

  ( )3.What did the man do every Sunday?

  A. He was taken to church three times.

  B. He stayed at home all day.

  C. He played in the street.

  ( )4.What can we learn from what the speaker said?

  A. He is a retired teacher of history.

  B. He thinks children were happier in the past.

  C. He lives on a farm far away from cities.

  录音原文:

  Now, you want to know about life in the past, right? I can tell you. When I was a boy, things were different. I had to get up at six every morning. That was not very bad in summer, but in winter it was cold. And we didn't have any hot water in the house. We had to wash in cold water. We didn't have a bath-room. My dad had some chickens. I had to feed them every morning and then I had to walk to school with my little sister. It was two miles to school and two miles back in the evening. And we had to go to bed at seven o'clock every night. We couldn't watch TV because there wasn't any.

  分析:本文的篇幅较长,所涉及到的信息教多。但是同学们在做题前浏览一下所提的四个问题和供选项,就会很有效的缩小所听的范围,即重点去听说话人"早上做什么、为何步行上学和每周日做什么"等细节,然后在听完全篇的基础上,概括出第四题的答案就可以了。本题的答案分别是:1.A 2.C 3.A 4.B。

  本文是初中英语听力短文理解题,相信这篇文章对大家一定有很大的帮助,更多初中英语信息请时刻关注我们~